Украйна получава 2 млрд долара кредитна гаранция от САЩ

Финансовият министър на Украйна Наталия Яреско обяви, че между САЩ и Украйна е подписана декларация за сътрудничество в сферата на финансите, с която правителството на САЩ предоставя на Украйна кредитна гаранция за 2 милиарда долара.

Яреско съобщи това на брифинг след срещата си с финансовия министър Джак Лю в Киев.

Джак Лю от своя страна съобщи, че според постигнатата договореност правителството на САШ ще отдели до края на първото полугодие на 2015 година кредитна гаранция на стойност 1 милиард долара с условие Киев да продължи реформите.

Предвижда се правителството на САЩ да отправи молба до Конгреса за допълнителни още 1 милиард долара, като така общата сума на гаранцията да достигне 3 милиарда, акоУкрайна остане твърда в провеждането на реформи, допълни финансовият министър.

Украйна се намира в тежка политическа криза вече една година, която се отразява както на икономиката й, така и на бюджета.

Фактически страната се намира на границата на фалита. Премиерът Арсений Яценюк заяви, че предстои една изключително трудна 2015 година. Властите в страната се домогват до решаване на проблемите, като им се налага да взимат заеми с международно финансиране.