Украйна очаква Русия да я обезщети за Крим и Донбас

Украйна очаква да получи от Русия обезщетение за присъединяването  на Крим към състава на РФ и разрушенията в Донбас. Това изявление на Наталия Севостянова, украински зам.-министър на правосъдието, цитира руският в. „Независимая газета“, предаде Дир.бг.

Като инструмент е твърде ефективно налагането на запор върху имущество в чужбина„, добавя в тази връзка украинската представителка.

„Крим и Донбас ще бъдат под украинска юрисдикция. И тогава Русия ще трябва да си плати сметките“, обяснява неофициално правителствен служител в Киев.

Миналата година Украйна подаде три иска срещу Русия в Европейския съд по правата на човека. Те засягаха епизоди от кримските и донбаските събития, които са в сферата от правомощия на този съд, например незаконното, според Киев, изтегляне в Русия на деца от детски домове в Донецк, напомня изданието.

Въпреки всички усилия на украинската власт, нито една държава и нито една международна организация не е признала Русия за агресор.

Москва заявява на всички равнища, че няма никакво отношение към събитията в Донбас, посочва „Независимая газета“.

Във Върховната рада вече бе внесен законопроект за национализация на цялата държавна и частна собственост на руски субекти, пребиваващи в Украйна.

Депутатите обаче не се осмелиха да го приемат. Сега въпросът отново може да бъде включен в дневния ред.

Междувременно в кулоарите на парламента бяха подновени споровете дали Украйна има права върху част от собствеността на Съветския съюз в чужбина, допълва „Независимая газета“.