Украйна моли френска телевизия да свали от ефир филм за трагедията в Одеса

Украинското посолство във Франция поиска от телевизия Canal+ да не излъчва на 1 февруари документалния филм за Евромайдана и за ужаса на 2 май преди 2 години в Одеса. Съответното заявление е публикувано на страницата на посолството във Facebook, предаде РИА Новости.

Според украинските дипломати, филмът „Маски на революцията” на режисьора Пол Морейра дава „изкривена и лъжлива представа за ситуацията в Украйна”.

„Това не е плурализъм в медиите, а лъжа, и ние съветваме телевизионния канал Canal+ да преразгледа възможностите за излъчване на този филм”, се казва в заявлението.

Дипломатическото представителство е предложило на френската телевизия услужливо да направи свой подбор на документални филми за събитията в страната.

В анонса на филма „Маските на революцията“ на сайта на Canal+ се казва, че той представлява специално разследване на събитията в Украйна през февруари 2014 г. В частност, става дума за ултрадесните групировки, подкрепяни от САЩ, и кървавата трагедия в Одеса, устроена от украинските националисти.

„Пол Морейра сваля маските от днешна Украйна и води разследване на фронтовата линия на новата „студена война“ между Изтока и Запада“, се казва в анонса.

Авторът на филма, известният телевизионен журналист Пол Морейра по-рано разказа пред РИА Новости, че иска да разкрие причините за трагедията в Одеса. „Тя бе напълно премълчавана в Европа, никой не знаеше за нея, включително и аз. Когато дойдох тук, бях поразен – 45 души бяха убити в центъра на Европа и никой не знаеше!“. По време на снимките журналистът разговаря с представители на формированията „Азов“ и „Десен сектор“ и изучава влиянието на САЩ върху случващото се в страната.