Украйна – „втора Швейцария“ до 2040 г., дали?

От Киев отново обещаха да направят Украйна процъфтяваща държава. След четвърт век Брутният вътрешен продукт (БВП) на Украйна, по прогнози на финансовия министър на страната Наталия Яреско, ще може да се сравни с Брутния вътрешен продукт на Швейцария за 2014 година, пише fbr.bg.

В своето изказване на заседанието на украинския кабинет на министрите Яреско заяви, че при ежегоден ръст на БВП с 4% в течение на следващите 25 години Украйна ще догони Швейцария:

„При такъв сценарии нашият БВП ще порасне от сегашните 84 милиарда долара до 600 милиарда долара през 2040 година. А това ниво на благосъстояние имат страни като Швейцария“.

Дори не става въпрос за това, че при темпове на ръст на БВП с 4% ежегодно за 25 години от 84 милиарда долара не се получават 600 милиарда долара.

Украйна няма да може да догони Швейцария дори нейния БВП по някакво чудо да достигне 600 милиарда долара: нивото на БВП на самата Швейцария по това време ще бъде друго – по прогнози на HSBC той ще достигне 711 милиарда долара, пише руското издание „Вести“.

Не става и въпрос и за това, че „благосъстоянието“ не се измерва с обема на БВП, а с показателите му на човек от населението или по-осезаеми категории, като например доходите на гражданите на страните и тези стоки и услуги, които те могат да си позволят, уточняват от руския вестник.

Проблемът се крие в това, че от Киев постоянно създават своя алтернативна аритметика и своя алтернативна реалност.

Когато премиерът Яценюк нарече спада на украинския износ за Русия „позитивна тенденция“, с него не се съгласиха рейтинговите агенции, които отбелязаха, че намаляването на износа към основния пазар единствено усложнява икономическите перспективи за Украйна. Когато Наталия Яреско нарече дълга към Русия „частен“, с нея поради някаква причина не беше съгласен Международният валутен фонд. Когато от Киев нарекоха събраните кредити „валутни резерви“, никой не заговори за това как Украйна ще отдава тези кредити и защо тя пак не може да намери пари за покупката на газ.

Първият опит да се направи от Украйна „нещо европейско“ стартира в началото на 90-те. От тогава лозунга, че Украйна ще стане „втора Франция“, ту се появява, ту отново изчезва.

Днес неговият първоначален автор е благополучно забравен. Новото време изисква обновяване на ориентирите. Ако не се е получило да стане нова Франция, то тя трябва поне да се опита да стане като Швейцария.

Украйна си живее в своя самостоятелна реалност вече 25 години. По интернет отдавна циркулират колажи на книги, посветени на „постиженията“ на предишните украински президенти за тези години.

Всички тези деятели са обединени от обещанията за по-добър живот. В тази или онази степен те всички са разигравали своите предизборни кампании, обещавайки на украинците „да живеят нов живот“. Но алтернативната аритметика и другите изказвания на украинските лидери не помогнаха за това. Всичко бе една глупост.

Новият том с президентските „постижения“ на Петро Порошенко вероятно ще бъде не по-малко, а дори още „по-епичен“.

Още след 25 години потомците на сегашните украинци ще имат възможността да си спомнят за това, че е имало един олигарх Порошенко, който след кървавия преврат на Майдана станал президент на Украйна и като всички останали обещал на украинците плодовете от Райската градина.

И имало една такава госпожа Яреско, която по времето на президента Порошенко била финансов министър и обещала на украинците, че до 2040 година „нивото на благосъстояние на страната ще бъде като на Швейцария“.

Докато украинските власти водят украинците по алтернативните реалности на своите обещания, самата Украйна се превръща в икономическа пустиня, която живее само за сметка на нови кредити. „Втората Швейцария“ е пореден мираж, който постепенно расте, както и всички предишни. В този случай от Киев изтъкват проверен временен аргумент – „за всичко е виновна Русия“.

Историята от последните 25 години показва: всички тези игри на украинските политици, основани на неудържими фантазии и на постоянно подстрекателство, водят до доста плачевни последствия. На украинците им остава само да вярват: може би този път няма да ги излъжат.

Може би комбинацията от граждани на Грузия, Литва, САЩ и други страни в украинското правителство въпреки всичко ще се окаже удачна и ще превърне Украйна в нещо „второ“. Или „трето“. Но поне в нещо…, завършва „Вести“.