Украинци масово купуват имоти в България

В условията на криза все повече украински граждани напускат родината си. За много от тях емиграцията е просто въпрос на оцеляване. През тази година в България е регистрирано рекордно търсене на недвижими имоти от украинци. Осем от десет сделки в страната се сключват с украински граждани. Новата вълна от купувачи се появява на пазара почти веднага след събитията на Майдана през февруари. Много от тези, които планирали да закупят вила извън страната си, сега решават  да останат тук завинаги.

Игор и Зоя са двойка от Киев, която мечтаела за щастлив съвместен живот в родината. Малките заплати и липсата на перспективи за бъдещето обаче принудили влюбените да търсят нов дом. По-точно, нова държава. Зоя и Игор продали имуществото си и взели пари назаем от роднини и познати.

„Всичко е наред. Купихме апартамент в Бургас. Той не е скъп – 27 хил. евро”, споделя Игор.

Младият украинец си намерил работа като готвач в български ресторант, а Зоя всеки момент ще пристигне при него. Младата жена вече няколко месеца не може да си намери работа в Киев като специалист продажби.

„Сега тук има много уволнения. Мисля, че в България ще успея бързо да намеря работа като млад специалист”, убедена е Зоя.

Намирането на работа в Украйна е все по-трудно, макар и в България това да е нелека задача, осъзнават това новодошлите украинци. В местния вестник има обяви за сервитьор и маникюрист, за които обаче работодателите ще предпочетат да наемат българи. Това изисква законът, а и безработните местни жители са твърде много.

Украинските граждани, уморени от избори и постоянни политически търкания, предпочитат да следят какво се случва в родината им, но от достатъчно далечно разстояние. Затова и българските агенции за недвижими имоти отчитат такова търсене сред украинските граждани.

„Тази година имаше много украинци. Търсенето бе огромно, при това в различни ценови категории”, споделя брокерът на недвижими имоти Виталий Пепеляшков.

Самият Виталий дошъл в България от родния си Измаил преди няколко години. Според него, такова нещо досега не е имало – от 10 сделки, 8 от тях да са сключени с украинци.

„Тази нестабилност, в която в момента се намира Украйна, не може да не се отрази на желанието на гражданите да избегнат възможните конфликти и неприятности в родината. Трябва да имаш резервно място, резервен втори дом, където да отидеш”, смята брокерът.

Търсенето на недвижими имоти в България не спадна и от това, че купуването на собственост в страната не дава право на постоянно местожителство.