Украинско-американските военни учения Sea Breeze стартират днес в Черно море

Военните учения Sea Breeze – 2016 с участието на кораби от Украйна, САЩ и други страни ще започнат в понеделник в северозападната част на Черно Море, Одеска и Николаевска области. Както съобщиха от прес-службата на командването на военноморските сили на Украйна, тази година ученията „значително разширяват географията и района на своето провеждане“, предаде ТАСС.

„В морето ще има над 25 кораба, катера и поддържащи кораби от Украйна, САЩ, Турция и Румъния. Освен авиационната съставна, по-широк от миналите години ще бъде и диапазонът на действие на бреговия компонент – многонационална тактическа група“, заяви първият заместник-командващ на украинските ВМС Роман Гладкий.

Морски пехотинци и специални части от Украйна, САЩ, Молдова и Грузия ще участват в „стабилизационни действия при провеждането на операции в кризисен регион по стандартите на НАТО“ на базата на Междувидовия център за подготовка на подразделенията в Николаевска област, както и на юг в Одеска област.

В рамките на ученията, които ще продължат до 30 юли, ще се изпълняват задачи по морски и въздушен десант, артилерийска отбрана, преодоляването на водни препятствия и въздушно прикритие. Украйна ще участва на ученията с фрегатата „Хетман Сагайдачни“ и буксирът „Корец“.