Украински части щурмуваха летището на Донецк

По данни на щаба на армията на Новорусия през изминалото денонощие украинските части се прегрупирали. Шест пъти е било нарушено примирието от тяхна страна, предаде „Русская весна“.

През изминалата нощ 250 десантчици от украинската армия и около 600 бойци от различни военни формирования са успели чрез ожесточен сблъсък да пробият блокадата на опълченците и да стигнат до територията на донецкото летище, което вече няколко седмици е в обкръжение от опълчението на ДНР. Това съобщи зам.-министърът на отбраната на ДНР Сергей Петровски. Данни за пострадали засега няма, но сградата на летището и досега е в плътни облаци от дим.

По данни на разузнаването на ДНР, украинските спецслужби са разтревожени от съществено влошаване на отношението на мирните граждани в Мариупол към военно-политическото ръководство на Украйна и към дейността на подразделенията от силовите структури на киевските власти. Основните причини за това са зверствата, които извършват украинските бойци в града и околностите му.

Според Службите за Сигурност на Украйна, над 60% от местното население са за излизане на Донецка област от състава на Украйна. Във връзка с тази тенденция, наказателните батальони на Националната гвардия провеждат системни набези. Задържат хора, които подлагат на мъчения, като основните обвинения срещу тях са съпричастност към движението за независимост на Донбас или принадлежност към диверсионно-разузнавателни групи на армията на Донецка и Луганска народни републики.