Украински социолог за радикалите: Порошенко седи на буре с барут!

Позволявайки на „Десен сектор” да влезе в украинската армия със запазване на автономия, Петро Порошенко направи тактическа грешка, счита директорът на Украинския институт за анализ и мениджмънт на политиката Руслан Бортник.„Порошенко седи на буре с барут – социално и военно, тъй като повечето доброволчески батальони влязоха в състава на Въоръжените сили на Украйна МВР само с формални условия. Тоест те запазиха своята автономия и само формално се подчиняват на централното командване от Генщаба” – казва украинския политолог.

Такова решение на украинския президент може да доведе до много големи проблеми, които се проявяват в най-малка степен при липса на бойни действия. Обаче при дестабилизация или в случай на водене на бойни действия това може да доведе доброволческите батальони да започнат да играят самостоятелна роля в Украйна. „Това е тактическа принудителна и неправилна стъпка от ръководството на държавата. Това е стратегическа опасност от всякакво неподчинение” – счита украинският политолог.

По-рано украинските власти решиха всичките 9 доброволчески батальони официално да влязат в състава на УВС или в Националната гвардия. „Десен сектор” заяви, че принципно няма да влезе в състава на Националната гвардия (подчинена на МВР), а в състава на Министерството на отбраната може да влезе само като „отделна бойна единица”

Източник: tylpata.info

ukraina.ru