Украински радикали отправят заплахи към руски политици

В четири региона на Русия са заведени дела заради заплахи, получени от губернаторите от името на една от дяснорадикалните украински организации, е съобщил официален говорител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

„Губернаторите от няколко региона на Русия  – Белгородска, Курска, Брянска и Воронежка област, са получили заплахи за насилие срещу тях и техни близки във връзка със събитията в Украйна. Във връзка с това са заведени дела по чл.318 от ч.1 от Наказателния кодекс на Русия – за заплаха за упражняване на насилие по отношение на представител на властта или негови близки във връзка с изпълнение на неговите длъжностни задължения”,  обяснил Маркин.

„Губернаторът на Воронежка област е получил по електронната си поща от неустановени лица от името на дяснорадикални украински организации искане „публично да заяви, че не подкрепя политиката на президента на Русия за стабилизация на ситуацията в Украйна, незабавно да подаде оставка и да изяви желание от името на Воронежка област за влизане в състава на Украйна”, разказал представителят на Следствения комитет.

В случай на неизпълнение на исканията, губернаторът щял да бъде ликвидиран, пишело в съобщението. Аналогични искания и заплахи са получили и губернаторите от Курска, Брянска, и Белгородска области.

„Въпреки абсурдността, нелепостта и, да не кажа, глупостта на подобни искания, самите заплахи се възприемат съвсем реално. Във връзка с това Следствената комисия ще разследва случаите и ще установи лицата, които стоят зад тези заплахи. Виновниците ще понесат отговорност в съответствие със законите на Руската федерация”,  допълнил Маркин.

http://vz.ru