Украински министър: Страни от НАТО ни дават оръжие

Това е второто подобно твърдение на украински представител; първото – преди седмица, беше отречено от повечето назовани държави

Държави от НАТО са започнали да доставят оръжия на Украйна, за да се бори с проруските бунтовници и да спре руския президент Владимир Путин, обяви украинският министър на отбраната Валерий Хелетей, цитиран от Ройтерс.

Хелетей каза на пресконференция, че е обсъдил оръжейните доставки на двустранни срещи със свои колеги от Алианса по време на срещата на върха на организацията в Уелс на 4 и 5 септември.

По-рано НАТО даде да се разбере, че

няма да изпрати оръжия на Украйна, но че нейни страни членки могат да го направят.

Миналата седмица Юрий Луценко, съветник на украинския президент Петро Порошенко обяви, че пет държави от НАТО – САЩ, Франция, Италия, Норвегия и Полша, ще изпратят в Украйна съвременни оръжия и военни съветници.

Четири от назованите държави отрекоха тези твърдения,

а Франция заяви, че няма да ги коментира.

Хелетей увери, че около 3500 руски военни остават на украинска територия и че 25 хил. са струпани от руската страна на границата.

Русия отхвърля обвиненията на властите в Киев и Запада, че е изпратила войски в Източна Украйна .

Смята се, че в конфликта до момента са загинали над 3000 души.

В региона от 5 септември е в сила споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва, макар да има спорадични нарушения.

Снощи бунтовниците съобщиха, че двете страни в конфликта са си разменили по 73 пленници.

www.vesti.bg