Украински военни се опитват да излязат от обкръжението до Луганск

Украински военни се опитват да излязат от обкръжението до Луганск

Публикувано от:

По съобщения на украински медии, опълчението от 05:00 сутринта е в интензивно настъпление срещу силите на Националната гвардия на Украйна до Саур Могила и Степановка близо до руската граница. Нанесени са танкови, минометни и противотанкови ракетни удари по блокпоста на Нацгвардията, разположен до село Мариновка.

Повече от час се е водил обстрелът, но сега сражението продължава в района на населения пункт Тарани, където опълченците продължават настъплението си срещу украинските сили.

По-рано два украински снаряда, изстреляни от украинския пост „Мариновка“, се взривили на територията на Русия в района на КПП „Куйбишево“. Служителите на пункта били веднага евакуирани.

Според съобщенията на главнокомандващия на опълчението Игор Стрелков, озовалите се в обкръжение украински военни „хаотично и в безредни колони започнаха да се придвижват напред, с цел да разкъсат пръстена. От своя страна, опълчението провежда действия на съпротивление на излизането на украинските военни от обкръжението“.v-ternopol

Военнослужещият от втори батальон на 72 отделна механизирана бригада на украинската армия Александър, разказа в ефира на Еспресо.TV за ужасното положение на киевските войници до Луганск. По думите му, в района на Изварино близо Краснодон, неговите части са напълно разгромени. „Няма техника, няма гориво и храна. Нямаме вода. Постоянно ни обстрелват от системи „Град“. От целия батальон живи са останали буквално двама души“, разказал войникът.

По думите му, останалите украински войници се укриват в гористата местност, защото няма къде другаде, няма и накъде да отстъпват. Той заяви, че украинските части в тила също са разгромени. „Никой не остана, когото да изпратят тук. Всички съседни бригади са в отстъпление. Ние останахме в обкръжение, а за да излезем от пръстена, трябва да го разкъсаме. В момента дори не сме в отбраната, ние просто търпим поражения. Всичката техника, която имахме е унищожена с противотанкови ракети“, разказа войникът.

Същевременно, в западна Украйна се провеждат протестни акции, организирани от майки и близки на украински войници, които в момента се намират на фронта в югоизточната част на страната. Протестиращите настояват, техните воюващи деца и близки, да бъдат върнати обратно в поделенията в западна Украйна. Протестът е и срещу изпращането на още войници на изток, а най-вече изпращане на наборници, които дори не умеят да стрелят.

Така, на 15 юли в поделението на Тернопол с огромен скандал едва заминаха два камиона с наборници. Протестиращите роднини буквално блокирали и не пускали камионите да заминат. Мъжете обърнали и затворили пътя с контейнери за боклук, жените ридаели и призовавали да не изпращат синовете им на война. Но, военните избутали тълпата протестиращи, направили жив коридор и така камионите заминали.

„Ние заминаваме да защитаваме родината си, не понижавайте нашия боен дух“, успокоявали те бунтуващите се хора.

„Някои забогатяват от тази война, а нашите синове загиват там. При това, основно загиват момчета от западна Украйна. Трябва да се спре тази война и да върнат синовете ни обратно“, казвала една от протестиращите майки Галина Ивановна.

Командването на тернополския батальон увери, че не карат военните в югоизточна Украйна.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=aqcIck_-xAE[/embedyt]