Украински военни отново обстрелват Донецк и Луганск

В нощта срещу петък 25 юли, украинските военни са възобновили обстрелите на Донецк, съобщи ИТАР-ТАСС.

Местни жители съобщават, че в южните и западните райони на града цяла нощ се чували ракетни залпове и взривове.

Сражения се водят за донецкото летище, където са блокирани украински подразделения. Към тях се опитват да пробият подкрепления, които обстрелват прилежащите райони на града и се опитват за превземат село Пески, което ще им отвори достъп до летището, съобщава ИТАР-ТАСС.

Освен това, армейската артилерия удря Петровския район на Донецк и съседната Мариинка, които засега остават под контрола на опълченците.

Донецките власти са принудени да ремонтират бомбоубежища останали от съветски времена, за да обезопасят жителите на града по време на обстрелите. Помещенията вече са разчистени, там са прокарани електричество и вода, докарани са дюшеци, одяла и хранителни продукти. Само едно такова бомбоубежище може да събере до 500 души.

Украйна1

В Луганска област украинските ВС превзеха град Северодонецк. Продължават и сражения за Лисичанск. Преди настъплението, украинските военни са обстреляли града с установки „Град“, след което са били прекъснати електричеството и водоснабдяването.

Украйна

Същевременно, опълченците провели успешни атаки по украински позиции в околностите на Георгиевка и с. Бахмутовка, където са елиминирали няколко танка на украинските ВС.