Украински военни минират мостове на границата с Крим (видео)

Украински военни минират мостове на границата с Крим (видео)

Публикувано от:

Голям скандал се задава в Крим и неговите украински околности. Вече два моста са минирани от украински военни. Единият мост е през Чонгарски пролив, който разделя полуостров Крим от украинския полуостров Чонгар, а съответно и от континента. Това съобщиха руските медии, позовавайки се на пресцентъра на Граничното управление към Федералната служба за сигурност на Русия в Република Крим.

На 17 февруари руски граничари забелязали повишена активност от украинската страна на моста Джанкой-Чонгар. Те заснели на видео, как хора във военни униформи минират моста. Видеото се появи в пространството на 6 март. На записа се вижда, как униформени украинци пренасят десетки зелени сандъци и ги слагат при основите на моста. Към сандъците са прокарани кабели, чиито краища са разположени при украинските военни.

Руските граничари многократно изпращат съобщения към украинската страна, но тя отвръща с мълчане. Същевременно, руската страна не може да разминира моста, тъй като той е собственост на Украйна. От своя страна украинското КПП продължава да пуска автомобили. Според руските граничари, това е крайно опасно и предупреждават всеки пътуващ от Крим към Украйна. Засега движението на моста не е спряно, но от кримската страна е намаляло в пъти.

В момента КПП Джанкой – Чонгар работи в обичайния режим. Стотици автомобили са в задръстване. Хиляди хора пресичат ежедневно тук границата с Украйна. Граничните служби на РФ в Крим предупреждават гражданите за опасността от преминаването на моста, но не могат да затворят движението едностранно.

„Когато украински военни минираха моста, ние спряхме да пускаме гражданите през държавната граница, но съгласно действащия закон – ние нямаме право едностранно да ограничим пропусквателния режим през границата“, поясни представител на управление на Федералната служба за сигурност на РФ в Република Крим Екатерина Тарасова.

По-късно стана известно, че още един мост през Чонгарски пролив е бил миниран от украинската страна. За щастие мостът е недействащ, след като в края на декември 2014 година Украйна едностранно прекрати движението по него през границата с Крим. От тогава гражданите могат да пресичат границата пеша или с автомобил през три КПП-моста: Джанкой, Армянск и Перекоп.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=yaDW5kAiXss[/embedyt]