Украинският закон застрашава свободата на словото

Подписаният от президента на Украйна Петро Порошенко закон за осъждане на комунистическия и национал-социалистическия тоталитарни режими може да застраши свободата на словото и да доведе до репресии срещу критично настроени гласове в обществото, предупреди представителката на ОССЕ по свободата на медиите Дуня Миятович.

„Неясно формулираният закон, който ограничава хората да изразяват възгледите си за отминали събития, може лесно да се превърне в потискане на критични политически изказвания, особено в медиите“, смята тя.

„Спорната информация и потенциално проблемните изказвания не трябва да се забраняват, а напротив – да бъдат обсъждани в открити дискусии“, подчерта тя.

Миятович изрази съжаление, че на украинското гражданско общество дори не е била предоставена възможност да вземе участие в обществено обсъждане на законопроекта.

Русия остро осъди тези закони и обвини Киев, че прибягва до тоталитарни методи за десъветизация на Украйна в полза на националистическа идеология, която „тласка страната в бездната“.

Западни интелектуалци заявиха, че тези закони може допълнително да изострят напрежението в една страна, която вече е разделена от война, отбелязва Франс прес.

Източник: БТВ