Украинските военни продължават да обстрелват Донецк

Украинските военни продължават да обстрелват Донецк

Публикувано от:

Спешно евакуират жителите на град Мариинка до Донецк

Украинските служби за сигурност продължават да обстрелват покрайнините и предградията на Донецк. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщения от собствен кореспондент от града.

На артилерийски обстрел и залпове от ракетни системи „Град” са подложени донецкия Петровски район и районния център на Мариинка, където са разположени позициите на опълченците.

Правителството на ДНР започна евакуация на мирни жители от град Мариинка и прилежащите райони на Донецк, съобщи премиерът на ДНР Александър Бородай.

„Евакуираме преди всичко деца. Бежанците заминават в Русия. Засега е трудно да посочим точният им брой, бежанците са стотици“, поясни Бородай.

В нощта срещу събота на запад от Донецк украински военни формирования обстреляли град Мариинка. В резултат на обстрела са загинали 30 мирни граждани, полуразрушени са вече млечния, фуражния заводи, както и завод за гуми, а също пречиствателната станция на града. Поради разрушенията във водонапорната кула, в града е спрярно водоснабдяването. По думите на Бородай, голямо количество местни жители бягат самостоятелно от зоната на бойните действия, някои с обществен транспорт, а други с личен.

В момента украинската армия продължава да обстрелва Мариинка.

По рано Александър Бородай заяви, че е „възможна евакуацията на 100 хиляди души от някои райони на Донецк“. По думите му, от началото на спецоперацията водена от киевските власти в източна Украйна, Донецка област са напуснали над 70 хиляди души.

Жителите на Мариинка са на практика напълно изоставили града, който е в развалини. В момента на изхода от Мариинка по посока Донецк има голяма колона бежанци, спасяващи се от обстрела.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=I0K4cKD1z14[/embedyt]