Украинските военни продължават да заплашват духовенството

Украинските военни са освободили задържаните по-рано свещеник и монахиня от Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ МП), заяви прессекретарят на Донецката епархия на УПЦ МП Георгий Гуляев.

„От тримата задържани на украинския блокпост, са пуснати на свобода двама – майка Варвара и свещеникът Леонид. Към тях правоохранителните органи нямат претенции“, цитира Донецката информационна агенция думите на представителя на епархията.

По-рано украински граничари задържаха на КПП в Донецка област двама свещеници и монахиня от УПЦ МП по подозрение „в подпомагане на тероризма“.

Както съобщи на страницата си във Facebook ръководителят на фондация „Милосърдие без граници“ Захарий (Керстюк), „благодарение на съвместните ни усилия и молитви майка Варвара бе освободена“.

„Говорих с нея по телефона, тя благодари на всички, – пише той. – Трудно е да си представим какво е трябвало да преживее монахинята по време на ареста край Волноваха и разпита в СБУ в Мариупол, където са я закарали“.

Отец Захарий съобщи, че фондация „Милосърдие без граници“ счита постъпката на военните, задържали вчера „с използването на груба физическа сила“ монахинята Варвара (Татяна Широлапова), архимандрит Никон (Александър Дубляженко) и свещеника Леонид Мироненко, за „акт за сплашване на доброволците в хуманитарната мисия, пречещи на устройването на геноцид“.

„Милосърдие без граници“ възнамерява в най-скоро време да информира ООН и всички възможни международни организации за безпрецедентната постъпка на силовите структури по отношение на доброволец“, добави той.

Ръководителят на фондацията уточни, че монахинята е била представител на хуманитарна мисия в буферната зона. „Именно майка Варвара доставя хуманитарната помощ в енориите край фронтовата линия, рискувайки живота си. Каквото направи и този път“, отбеляза отец Захарий. Той допълни, че към монахинята и другите представители на мисията „нееднократно са постъпвали и продължават да постъпват заплахи с призив да не доставят повече помощ на мирните хора на фронта“.

Прессекретарят на Донецката епархия на УПЦ МП протойерей Георгий Гуляев съобщи, че в момента още един служител е задържан. Това е свещеникът отец Никон, който заедно с отец Леонид и майка Варвара е бил задържан на украинския блокпост „Бугас“.

В момента отец Никон се намира във Волноваха. Украинските граничари твърдят, че у него са открити документи, доказващи връзката му с опълчението в ДНР.

През юли в Украйна бяха убити клирикът от Киевската митрополия йерей Роман Николаев и монахинята от Флоровския женски манастир „Възнесение Господне“ инокиня Алевтина.

УПЦ МП постоянно съобщава за случаи, когато свещенослужители са били притеснявани и заплашвани, както и за превземане на православни храмове в Украйна от представители на разколническата „Киевска патриаршия“ и въоръжени националистични формирования, в това число и екстремисти.