Украинските власти преследват проруски активисти

Новите украински власти са фокусирани в преследването на онези, които се противопоставят на политиката в Киев. В Одеса е задържан Антон Давидченко, един от организаторите на митинга в неделя, който се проведе в подкрепа на референдума в Крим. Задържането му нажежи още повече неспокойната обстановка в града, съобщи „ИТАР-ТАСС”.

На 17 март пред сградата на управлението на Службите за безопасност, събралите се хора скандирали „Позор” и искали освобождаването на Давидченко.
Напомняме, Давидченко е бил задържан и откаран в Киев от въоръжени хора с черни униформи. Това е станало, когато мъжът отивал на митинга в подкрепа на референдума в Крим, те буквално го завлекли в кола с транзитни номера и откарали в неизвестна посока. След като разбрали за случая, съмишлениците му отишли пред сградата на Службите за безопасност и устроили истински протест.

Събралите се проруски активисти скандирали почти до сутринта: „Одеса е руски град”, „Одеса, смело напред, изгони бандеровците!”, „Позор!”. Протестиращите разположили палатков лагер, а малко по-късно сградата била отцепена от специалните части. Представителите на Управлението на Службите за безопасност съобщили на протестиращите, че ДавиДченко не е при тях и че се намира далеч.

Адвокатът на Давидченко съобщи, че активистът е откаран на сила в Киев. Според неофициалния източник на ИТАР-ТАСС, мъжът бил задържан с мотивировката „за систематично не явяване при следователя”. Областното управление на Службите за безопасност вече две седмици разследва редица наказателни производства по точките: „посегателство върху териториалната цялост на страната” и „държавна измяна”, а Давидченко е свидетел.
Днес съдът в Киев ще разглежда въпроса за избор на вземане на мярка за неотклонение.