Украинската опозиция иска Коломойски да бъде уволнен заради измами

Украинската опозиция «Опозиционният блок» се обърна в ЦИК на Украйна с искане, да бъде уволнен председателят на Днепропетровската държавна областна администрация олигархът Игор Коломойски, предаде «Звезда».

Партията обвинява Коломойски за неправомерна намеса в избирателния процес.

Преди дни в мрежата изтече запис на телефонен разговор от така нареченото «подслушване», на който се чува гласът сходен с този на Коломойски, който уж се договаря с депутата Давид Жвания, приближен на Кабинета на министрите и администрацията на президента, да бъдат фалшифицирани резултатите от гласуването на изборите във Върховната рада в пет окръга на Донецка област.

«Молим ЦИК да се обърне към президента и премиера на Украйна, за да преразгледат въпроса за прекратяване на правомощията на председателя на Днепропетровска област Игор Коломойски във връзка с нарушаване на Конституцията на Украйна», гласи заявлението на «Опозиционният блок», публикувано на официалния им сайт.

Също така, политическата партия моли да бъде признато действията на Коломойски за нарушение на избирателните права на гражданите, а също на правата и законните интереси на «Опозиционният блок».

Напомняме, че на 26 октомври в Украйна ще се проведат извънредни избори за украинския парламент, в който ще бъдат избрани 424 депутата. В изборите ще участва и «Опозиционният блок», чийто състав се състои основно от бивши членове на Партията на регионите, която се отказа да участва в изборите.

Лидер на «Опозиционният блок» стана бившият вице-премиер на енергетиката в правителството на Николай Азаров – Юрий Бойко.

«Опозиционният блок» разчита да получи до 20% гласове от избирателите в Източна Украйна, но социолозите прогнозират само 6 %.