Украинската Национална гвардия използва хеликоптери със знака на ООН в Краматорск

Три бойни мИ-24 и един транспортен Ми-8 използваха украинските военни в ожесточените сблъсъци в с.Октябърско

По думите на военния специалист и публицист Александър Широкорада, тази бойна техника е била употребена в хода на миротворческа операция в Конго, като хеликоптерите тогава са били друг цвят.

„Това са щурмови бронирани хеликоптери, – заяви експертът. – В Конго те бяха използвани за подпомагане на мисията на ООН. На тях ясно се виждат обозначения в син цвят. Аз не зная, използвани ли са тези хеликоптери и в Африка, но е факт, че там са използвани украински хеликоптери. ООН плаща добре за това“, заяви Широкорад.

Според експертът, ООН трябва да прекъсне всички връзки с украинското министерство на отбраната.

„В противен случай, ще се разрази международен скандал.Руското външно министерство, безусловно, трябва да даде своята оценка относно този факт. Украинските военни компроментират ООН. Без съответните санкции за влизане на войска, ООН не е миротверец. Всъщност, това са пирати“, заяви още Широкорад.

Според опълченците, боят до Краматорск започнал заради това, че военните се опитвали да се запасят с боеприпаси за установките „Град“, разположени в планината Карачун.

Местни жители съобщиха, че в село Октябърско, където се провеждали ожесточени битки, има десетки жертви от страна на опълченците.