Украинската армия продължава да обстрелва въпреки примирието

В района на Мариупол украинските военни продължават предислокацията на силите си, съобщи телевизионният канал «Россия 24», позовавайки се на губернатора на Донецка област Сергей Тарута.

Ситуацията в региона остава напрегната. Бойците на украинските подразделения постоянно нарушават режима за прекратяване на огъня, като продължават да обстрелват населените пунктове, които са под контрол на опълченците.
Началникът на щаба на подразделението, което се намира в околностите на Мариупол, с позивни Гюрза показа свежа яма от ракета за система за залпов огън «Ураган».

«Ето така те спазват примирието. Това беше изстрел от забранен вид оръжие. Ние сме запознати със съдържанието на договора за примирие, подписан в Минск. Там бе изрично упоменато едрокалибрена артилерия да бъде изтеглена на 30 километра от огневите точки. Както виждате тези условия не се спазват от страна на украинските военни», поясни началникът на щаба на опълченците.

Сега въоръжените групи на Донецка народна република водят активни отбранителни действия, като пресичат опитите на украинските военни да нанасят удари по селища до Новоазовск. При това, в самия Новоазовск обстановката е относително спокойна. В града все още пристигат колони бежанци, които местните власти настаняват в общежития и пансиони. По данни на доброволците обаче, местата за настаняване на бежанците катастрофално не достигат. Вече работят и пунктове за раздаване на хуманитарна помощ. Тук хората очакват Русия отново да изпрати поредните хуманитарни помощи.