Украинската армия отново обстрелва околностите на Донецк

По всичко личи, че украинската армия е възобновила обстрелите по околностите на Донецк

В нощта срещу 5 януари Въоръжените сили на Украйна открили огън от гаубици по Петровски район в околностите на Донецк. Има пострадали, съобщи lifenews.

Един човек бил хоспитализиран веднага, но по-късно починал.
Обстрелът се водел от Маринка и Красногоровка към 4:00 сутринта.

Местни жители разказват: «Ние вече засичаме продължителността на това безумие. До 4:15 имаше стрелба с автомати, а към 6:30 се започна по пълна програма – включи се и артилерия».

По информация на очевидци, обстрелът е бил най-мощен за изминалия месец. Няколко часа поред артилерията не спирала да обстрелва. Има разрушени сгради, няколко семейства са останали без покрив.

Регистрирани са 50 нарушения на режима за прекратяване на огъня. Усилва се и хуманитарната блокада на региона. Все по-сложно става пътуването от народните републики (ЛНР и ДНР). През последната седмица в резултат на такива атаки са пострадали минимум 9 мирни граждани.

Напомняме, че официално между Украинската армия и опълченците е обявено примирие и режим за прекратяване на огъня. Нещо повече, съгласно договореностите, в скоро време трябва да започне изтеглянето на тежката военна техника. Въпреки всичките обещания и минските договорености, украинските военни не само продължават периодически да обстрелват квартали с мирно население и близки села до Донецк, но и да затварят блокпостове. И докато местните власти на ДНР и ЛНР възстановяват разрушената от обстрелите инфраструктура, армията на народните републики се подготвя за отблъскване на евентуални нови атаки от страна на украинските военни формирования.
Донбас отново се намира на ръба на ескалацията на въоръжения конфликт, съобщава «Россия 24».

Донецк2

По-късно стана известно, че в резултат на обстрела на 5 декември в Донецк са загинали минимум 2 души. Мъж на 58-годишна възраст, който вървял по улицата със съпругата си. Снаряд ударил ул. Одинцов, в резултат на което мъжът загинал на място, а жената бе откарана в болница. Загина и 18-годишно момче у дома си, съобщава местно издание 062.

Освен Петровски район, са били обстреляни Куйбишевский и Кировский. Най-силно е обстрелвана ул. Одинцов и няколко други. Разрушена е бензиностанция. Също така снаряд улучи психиатрична болница.