Украинската армия обстреля болница в Донецк, има ранени

По-рано днес в резултат на обстрел от страна на украинската армия, снаряд улучи градска болница № 3, намираща се в Калининския район на Донецк, съобщи novorossia.su, позовавайки се на министерството на извънредни ситуации на Донецка народна република (ДНР).

По информация на донецкото ведомство, в резултат на взрива е ранен хирургът на болницата, а петима пациенти на преклонна възраст са с контузия.

Счупени са прозорците на 4 и 5 етаж, а също е повредена отоплителната система. Пациентите са евакуирани на 1 етаж на болницата.

Припомняме, че миналата неделя Киев започна масирани артилерийски обстрели на Донецк, като официално заяви, че на територията на донецкото летище е стартирана широкомащабна спецоперация на украинската армия. В резултат на ожесточени сражения между украинските военни и опълчението на ДНР, има сериозни разрушения на жилищни сгради, комуникации, повредена е и инфраструктурата на града, в това число в центъра на Донецк. Украински снаряди не са подминали и училище в един от районите на града. Във въздушното пространство над града са забелязани украински бомбардировачи.

Съседен на Донецк град Горловка също е подложен на продължителен и ожесточен артилерийски обстрел, има загинали и ранени сред мирното население. Според някои данни, украинските сили са използвали 500-килограмова бомба в атаката на Горловка.

В резултат на агресията на Киев, са били ранени 44 души, а 9 души са загинали, съобщава зам.-командващият на корпуса на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

След мащабното настъпление на правителствените сили, без електроснабдяване са останали 112 населени пункта в Донецка област.

От своя страна киевските власти в оправдание на засилената атака срещу Донбас, са заявили, че в провеждането на спецоперацията в донецкото летище няма никакви нарушения на минските договорености.