Украинската армия не прекратява обстрела в Новорусия

Обстановката на линията на съприкосновение на въоръжените сили на Новорусия с украинските военни остава напрегната, съобщават от щаба на опълчението в Донецк. Украинската армия продължава да увеличава групировката си в посока Донецк.

Украинските военни, както и по-рано, продължават да нарушават споразумението за прекратяване на огъня. Те повече от двадесет пъти обстреляха населени пунктове в Новорусия и позициите на опълченците.

През последните денонощия се увеличи интензивността на обстрела на жилищни квартали в североизточната част на Донецк. Огневи удари от реактивни системи за залпов огън, артилерийски оръдия и миномети са нанесени седем пъти, в резултат на което са загинали петима души, а трима са ранени.

Северните покрайнини на Енакиево също са били обстреляни от реактивни системи за залпов огън, при което са разрушени четири жилищни сгради и един частен дом, чийто собственик е загинал, а съпругата му е тежко ранена.

На 15 ноември в ООН отбелязаха, че интензивността на бойните действия в Донбас е достигнала критичната си точка от момента на сключването на примирието между Киев и опълчението на Новорусия.

В публикувания доклад на управлението на ООН се съобщава, че от началото на септември не е имало такива ожесточени сблъсъци в Донбас, каквито има в момента.

„Според постъпилата информация, интензивността на бойните действия в източната част на Украйна се намира на най-високото ниво от началото на септември, когато бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня. Съобщения за неизбирателен артилерийски и ракетен обстрел на райони с гъста застроеност  в зоната на конфликта постъпват на практика ежедневно”, се отбелязва в документа.

По данни на ООН, през последните две седмици „от примирието” в Донбас за загинали 97 души и 411 са ранени.