Украинската армия наруши временното примирие

На 18 юни президентът на Украйна обяви кратко примирие в източната част на страната, с цел да бъде осигурен «коридор» за опълченците и бежанците, които искат да напуснат украинската територия, предаде ИТАР-ТАСС.

Що се отнася до Луганска област, украинските военни и опълченците се договорили да прекратят врменно стрелбата в района на Луганск. Не след дълго обаче, самите украински военни са нарушили примирието и отново открили стрелба, извършвайки мощен минометен обстрел по позициите на опълченците в близост до Снежное.

«Украинските военни ни помолиха да не откриваме стрелба, за да им дадем време да приберат телата на загиналите си другари. Вчера около Луганск са загинали около 100 души. Обаче, колоната с военна техника тръгна почти веднага, след като бе договорено временното примирие, следователно, то бе прекратено почти веднага от самите тях», заяви Валери Болотов народният губернатор на Луганска народна република.
От пресслужбата на ЛНР съобщиха, че опълченците също имали намерение да приберат телата на загиналите си бойци в района на с. Счастье, а украинските военни от района на летището до Луганск.

Същевременно главнокомандващият на Донецка народна република Игор Стрелков се отнесе скептично към обявеното от Порошенко временно едностранно спиране на стрелбата. Той поясни, че това «примирие» е обявено, с цел Киев да прегрупира украинската армия и с мощен удар да отреже опълченците на ЛНР и ДНР от границата с Русия.

Продължава да е тежко положението и в Славянск, където украински военнослужещи са обстреляли предградията тази нощ.