Украинската армия възобнови обстрела на Славянск

В покрайнините на Славянск в района на блокпостовете в посока на село Андреевка отново се чували взривове на артилерийски снаряди, съобщи корреспондент на ИТАР-ТАСС от мястото на събитията.
Минометния обстрел започнал тази сутрин към 5:00 ч. местно време (6:00 мск). Взривовете се чували с периодичност от една минута. Обстрелването идвало от страна на телевизионната кула, от планина Карачун. Националната гвардия стреля по блокпостовете, но има информация за попадения на снаряди в жилищни сгради. Засега няма информация за загинали, пострадали и разрушения.

Последния път украинската армия обстрелва Славянск миналата нощ (11 май). Сега градът е обкръжен от подразделения на силовици, контролирани от Киев, които използвали в атаките си на Славянск военна авиация и бронирана техника. 

В Москва действията на Киев нарекли «наказателна акция», която фактически унищожава последната надежда за изпълняване от киевските власти на женевските споразумения за деескалация на ситуацията в Украйна. 

На 11 май в Славянск се проведе референдума за самоопределение, проведен във връзка с провъзгласяването през април на Донецка народна република. По думите на «народния гебурнатор» на Славянск, жителите на обсадения град показаха висока активност въпреки военната обстановка в града. По думите му, «нито едни избори досега не са протичали така и с такава висока избирателна активност».