Украинската армия възобнови обстрела на Славянск

Сутринта в петък украинската армия възобнови обстрела на Славянск, предаде РИА Новости.

Бомбардировките са съсредоточени в центъра на Славянск, където са позиционирани и основните сили на опълчението на града. Местни жители съобщават, че обстрелът днес е особенно силен, което вероятно е свързано с това, че опълченците в Славянск вчера свалиха хеликоптер с 12 военни на Националната гвардия. По непотвърдена информация, е бил свален още един от хеликоптерите на украинските военни.

Жителите на Славянск започнаха организирана евакуация на децата, като първата группа от 200 деца бе откарана в «Артек».

Припомняме, че от средата на април киевските власти провеждат силова операция в югоизточната част на Украйна с цел да потиснат протесното движение, възникнало в резултат на февруарската смяна на властта с признаци на държавен преврат.

Най-остра бе съпротивата в Славянск в северната част на Донецка област, която днес е контролирана от отряди на народното опълчение в града. Съседните градове Краматорск и Мариупол също са обект на атака от страна на украинската армия.

От Москва нееднократно призовават властите в Киев да прекратят силовата операция, в резултат на която вече загинаха, и продължават да загиват много хора.