Убийството на Немцов – подготовка за „Майдана“ в Русия

Убийството в центъра на Москва на либералния опозиционер Борис Немцов е опит за реализиране на „Майдана“ в Русия, пишат руски медии.

В нощта срещу събота на Големия Москворецки мост до стените на Кремъл Борис Немцов е разстрелян от преминаваща наблизо кола. Очевидно е, че мястото и времето за убийството е било избрано не случайно. На 1 март либералната опозиция планираше да проведе Пролетен марш в центъра на Москва. Столичните власти обаче, дадоха разрешение за провеждане на марша в отдалечен район на руската столица. Сега опозицията настоява за провеждане на „траурен“ марш в центъра на Москва, на мястото на убийството на Борис Немцов.

Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза, че убийството на Немцов „има всички признаци на поръчково убийство и носи изключително провокативен характер“.

Руският президент е наредил на ръководителите на Следствения комитет на РФ, МВР и Федералните служби за сигурност, да образуват следствена група и да държат под личен контрол хода на следствието.

В събота от Следствения Комитет на РФ съобщиха, че престъплението е било добре планирано, а организаторите и изпълнителите, по всички личи, са били добре осведомени за предполагаемия маршрут за движение на политика.

Следствието разглежда няколко версии: Първа – убийство, като провокация за дестабилизиране на политическата обстановка в страната. Втората версия е свързана с ислямско-екстремистката следа (има мнения, че Немцов е получавал заплахи относно неговата позиция за разстрела на журналистите в редакцията на списание „Шарли ебдо“ в Париж. Освен това се проверява и трета версия, свързана с вътрешния украински конфликт.

Не са изключени и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и лична неприязън към него, както и други битови версии.

„Каквито версии и да се предлагат сега, ние трябва да имаме предвид, че враговете на нашата страна, всякакви мерзавци максимално използват всякакви действия за да се дестабилизира ситуацията в страната ни“, заяви лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов.

Убийството на Немцов е цинично режисирано срещу Русия, заяви в събота пред журналисти лидерът на комитета за сигурност и противодействие на корупцията от Държавната дума Ирина Яровая.

„Очевидно е, че то носи демонстративно провокационен, демонстративно поръчков и демонстративно дързък характер. Това престъпление е режисирано демонстративно цинично срещу Русия“, смята Яровая. Тя посочи факта, че САЩ реагираха буквално няколко минути след убийството на Немцов. Бивш ият служител на американските спецслужби Едуард Сноудън написа на страницата си в популарна социална мрежа:

„Те започнаха да отстраняват онези, които храниха множество години. На тях не са им нужни онези, които не можаха да изпълнят техните планов, както и онези, които знаят техните тайни. Държавният департамент на САЩ няма да се спре само с Немцов, те ще продължат нататък“.