Т. Ерменков: Борейки се срещу зависимост от Русия, десните искат да ни поставят в зависимост от Турция

Проектът „Южен поток“ спря заради предателското отношение на хора, зависими от политически сили от други държави, заяви депутатът от „БСП лява България“ Таско Ерменков в интервю за БНТ.

Защо десни политици, които се борят срещу зависимост от Русия, искат да ни поставят в зависимост от Турция, недоумява Ерменков. По думите му природният газ на Русия ще стигне до Европа, но няма да мине през България, а през хъб на западната граница с Турция, посочи той.

„Когато „Южен поток“ тръгне и започне да захранва Турция и Гърция, а оттам може би Македония и Сърбия, нашите транзитни тръби ще останат празни, защото никой няма да иска да прекарва газ по далечни маршрути“, обясни Таско Ерменков.

Благодарение на политиката на Реформаторския блок и на всички противници на „Южен поток“, в момента сме в зависимост не от Русия, а от Съветския съюз, защото газ се доставя само по тръбите, които са построени по време на Съветския съюз, отбеляза Ерменков..

„Строителството на „Южен поток“ е точно толкова важно за Европа, колкото и за България, посочи той и подчерта, че по времето на Орешарски е бил спрян не проектът, а тръжната процедура, към която е имала претенции ЕК. „ЕК ще намери общ език с Русия. Лошото е, че когато се ритат атовете, ние ще се окажем в ролята на магарето“, каза още депутатът.