Търсят кадри с руски език по морето

Ресторанти, барове и хотели по морето изпитват глад за кадри, владеещи руски език. Това стана ясно на студентската борса, организирана от варненския Колеж по туризъм във Фестивалния комплекс. Въпреки прогнозирания драстичен отлив на руски туристи през това лято хотелиери и ресторантьори искат да са подготвени, пише „Труд“.

22 компании, представляващи хотели и вериги от Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Бяла, Обзор, Слънчев бряг, Несебър и Приморско, обявиха вакантни места за сезонни професии. Една трета подчертаваха, че търсят млади хора, владеещи руски. Директорът на колежа доц. Стоян Маринов сподели, че едва 10-ина първокурсници годишно влизат в учебното заведение с добра предварителна подготовка по руски.

Колежът през т.г. ще осигури практика на 20 студенти от Украйна, които ще стажуват в наши хотели. Интерес да ги наемат веднага обявиха две от фирмите на борсата, тъй като освен родния украински и руски младежите владеели полски и английски, допълва изданието.

За 5-звездни хотели на юг търсят хостеси с 2 или 3 езика. Заплатите са по 700 лв., а в задължителните изисквания влиза и приятният външен вид. Почти за всички позиции са нужни английски и втори език – немски, френски или руски.

50% от първокурсниците имат лятна работа, както и 90% от колегите им от горните курсове. А 40% от дипломираните бакалаври си намират място в чужбина, където заплатите са до 2 пъти по-високи от тези у нас, обясни доц. Маринов. Кадри на колежа наемали комплекси в Майорка и Кипър. Оферти има и от курорти в Южна Италия, които първо обучават кандидатите на италиански. На борсата родни хотелиери също предлагаха обучение, след което се дава международен сертификат.