ТЪРЖЕСТВО НА 9 МАЙ 2016 Г. В ПГЕ „АЛЕКСАНДЪР СТЕПАНОВИЧ ПОПОВ“, ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

На 9 май 2014 г. в актовата зала на Професионална гимназия по електроника „Александър Степанович Попов“, се проведе тържество 9 МАЙ – ДЕН НА ПОБЕДАТА, ДЕН НА ЕВРОПА. . Тържеството се проведе и във връзка с Националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“, в който нашата гимназия се включва за шеста поредна година. . Актовата зала беше украсена подобаващо, като за случая: в ляво от входната врата /откъм публиката/ имаше кът със символите на Русия, войната и Победата – маса, покрита с руска покривка, върху която бяха поставени самовар, войнишка каска, грамофонни плочи с песни от Великата Отечествена война и ваза с пролетни цветя, а на стената над масата беше залепен цветен плакат с развяващото се знаме над Райхстага.

P1030012-1P1030013

Гост на тържеството беше г-н Иван Коев – заместник председател на съюза на ветераните от войните на България и председател на областния съвет на ветераните от войните.

Водещите: Людмила Събчева от 9б клас и Диян Димитров от 11б клас откриха тържеството и представиха госта, на когото бяха поднесени пролетни цветя.

DSC03888-1

Те въведоха публиката в атмосферата на войната, за която още от първите дни се пишат стихове, а най-хубавите от тях се превръщат в песни.

P1020982-1P1020979-1P1020989-1DSC03906-1

Представен беше първият участник – Йордан Каменов от 10в  и стихотворението „Двадцать вторового июня“, а техническото лице – Ангел Стоянов от 11б клас пусна песента с клипа на бялата дъска. След първия куплет и припева звукът беше намален, а рецитаторът издекламира текста. По същия начин бяха представени песните: „Соловьи“, „Только на фронте“, „На безымянной высоте“, „День Победы“ и „Хотят ли русские войны“  от Христиан Маринов от 11а клас, Димитър Златев от 10а клас, Венцислав Георгиев от 11а клас и Георги Николаев от 12а клас. Учениците заедно представиха откъс от вълнуващия „Реквием“ на Роберт Рождественски.

P1020983-1

След краткия рецитал дойде ред на Владислав Спасов от 11а клас да представи презентацията за Великата Отечествена война на Съветския съюз и за създаването на Европейския съюз. Докато той даваше информация за дати, събития и  факти, на бялата дъска се сменяха един след друг слайдове, които онагледяваха казаното: самолетни бомбардировки над Съветската страна, противотанкови ровове край Москва, разрушенията в Ленинград и дневника на Таня Савичева … сталинградските защитници и мемориалният комплекс на Мамаев курган, танковите сражения край Курск …битката за Берлин, както и основните моменти от създаването на Европейския съюз.

P1020993-1

Публиката не беше равнодушна и аплодираше участниците. В края на тържеството думата беше дадена на госта на тържеството – г-н Коев, който поздрави участниците за интересното представяне на събитията и сподели впечатленията си за героите от войната, за уважението и почитта към намаляващия брой ветерани и за нуждата от млади ентусиасти, които да поемат почистването и поддържането на паметниците в страната.

DSC03911-1

След закриването на тържеството гостът и участниците бяха поканени в кабинета по руски език на чаша руски чай и сладки.

P1030005-1

 

DSC03922-1DSC03917-1

В. Стоянова