Търговският представител на Русия: На руския пазар има големи ниши за български стоки

На руския пазар има големи ниши за български стоки, заяви в Добрич Игор Илингин – търговски представител на Руската федерация у нас, като даде за пример фармацевтичните ни продукти и козметика. Илингин коментира темата след среща с 12 представители на бизнеса в Добричка област, организирана в Областна управа по инициатива на генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук.

„Сътрудничеството в селскостопанската сфера за нас е едно от най-приоритетните направления и затова добрите връзки с Добричка област са много важни“, посочи Игор Илингин. Той подчерта обаче, че участниците в срещата са се обединили около мнението, че санкциите срещу Русия пречат на ваимноизгодното развитие на търговските отношения. Според Илингин трябва да се работи за възстановяване на нивото на търговско-икономическите отношения отпреди налагането на санкциите срещу Русия.

 По негови данни стокообменът между двете държави през 2013 година е бил 7 милиарда долара, миналата година – 3 милиарда, а тази година – около 2.7 милиарда долара.
От българска страна се изнасят предимно машиностроителна и фармацевтична продукция,  хранителни стоки, мебели, дрехи, химическа продукция, а от Русия основно нефт и газ.

Този следобед търговският представител на Русия у нас ще посети консервна фабрика в село Сенокос, където ще се обсъдят възможности за разширяване на износа за Русия.

Източник: Дарикнюз