Турчинов се кълне: Ще обявим война на Русия и ще си върнем Крим

Говорителят на Върховната рада Александър Турчинов заяви, че войната на Украйна с Русия е неизбежна и украинската страна ще си върне Крим, след като възвърне силите си. Това съобщи той  в интервю пред киевското издание cenzor.net.

Турчинов призна, че е било невъзможно Украйна да не изгуби Крим, тъй като „руснаците събраха до 40 хил. от своите елитни войски, подкрепяни от болшинството местни жители, и около границата бе концентрирана две хилядна армия с неограничени резерви”.

В Киев са убедени, че Украйна може да си върне Крим с широкомащабна война с термоядрена държава.

„За разлика от февруари-март, ние вече имаме армия, Националната гвардия, батальоните на МВР. Всички те имат реален боен опит. Но никой в момента не иска незабавно да бъде изпратена войска в Крим. Защо? Защото, въпреки кардиналното увеличаване на военния ни потенциал, в сравнение с началото на годината, ние още не сме готови да прогоним руските войски от Крим. За решаването на тази задача ние трябва да станем още по-силни. За това е необходимо време и концентриране на усилията. Но това задължително ще се случи!”, каза Турчинов.

По-рано съветникът на украинския президент Юрий Луценко поясни, че Киев се е съгласил на споразуменията в Минск и примирието в Новорусия, само за да си поеме дъх и да проведе превъоръжаване на армията, след което да продължи войната. Бившият министър на отбраната Валерий Гелетей обеща от трибуната на Върховната рада, че „ще атакува Русия и ще проведе в Крим „парад на победата” в Севастопол”, обаче не изпълни обещанието си.

Припомняме, че на 16 март при проведения в Крим референдум около 96,6 от жителите на полуострова гласуваха за присъединяването с Русия.