Турчинов заяви, че няма вина за началото на АТО

Александър Турчинов, говорителят на Върховната рада, който по-рано е и. д. президент на Украйна заяви, че нямал вина за началото на антитерористичната операция в Югоизточна Украйна, предаде РИА Новости.

Той обясни, че специалните служби на Украйна постоянно дезинформирали управляващите в страната, като постоянно съобщавали за възможно нахлуване на руски войски на територията на Украйна.  Нееднократно са му докладвали, че руската армия ще нападне Украйна през нощта.

«Някъде по 10 пъти на месец наши спецслужби ми съобщаваха, че се знае времето за предстоящото нападение от страна на Русия. Обикновено се посочваха часовете 3 – 4 сутрин, поради тази причина седяхме в командния пункт в бойна готовност… А остатъка от армията се подготвяше към открита война с източната ни съседка. Но това не се случи», разказа Турчинов в интервю за «Новое время».

По думите на бившия и. д. президент на Украйна, през март украинската армия не била готова към военни действия. Тогава министърът на отбраната му докладвал, че около 5 хиляди души са готови да се противопоставят на врага при евентуално нападение.

Напомняме, че през април назначеният от Върховната рада и. д. президент Александър Турчинов заяви, че започва «антитерористична спецоперация» в югоизточна Украйна, в резултат на която са загинали много мирни граждани – жени, деца, старци. От тогава военните действия от страна на украинската армия и сформираните силови структури не са спирали, те продължават да обстрелват Славянск, Краматорск, Луганск и много други градове и села.