Турция ще приеме ответни мерки на руските санкции „в случай на необходимост“

Турция разработва алтернативни планове за реагиране на руските санкции. Това заяви пред парламента във вторник турският премиер Ахмет Давутоглу, предаде ТАСС.

„Ние считаме за противоречиво ембаргото, въведено от Русия, когато по отношение на нея самата действат такива мерки. Готови сме да обсъдим с Русия всички теми, но няма да търпим, ако започнат да ни диктуват. Ние не сме страна, на която може да се навреди. Турция разработва алтернативни планове. За всичко има решение. Готови сме за всякакви ситуации“, заяви той.

„Турция разработва ответни мерки на санкциите. В случай на необходимост, ние ще предприемем съответните стъпки. Но аз се надявам, че това няма да бъде необходимо“, отбеляза Давутоглу.

По думите на турския премиер, правителството „приема мерки по отношение на тези сектори от икономиката, които ще пострадат от санкциите“. „Ние няма да оставим износа си, разработени са всички компесационни мерки. Но ние се надяваме, че няма да бъде необходимо да ги приемаме, и днешното напрежение ще се понижи“, каза той.

„За компенсиране на зависимостта от Русия в енергоресурсите ние още сега приемаме определени мерки. Възложени са съответните разпореждания за компенсация на щетите върху селскостопанския ни сектор от неправомерните санкции. Ще окажем всякаква подкрепа на туристическия отрасъл“, съобщи Давутоглу.

„Не искаме да приемаме мерки“

В понеделник турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че правителството на страната е обсъдило и разработило план за действие във връзка с обявените от Русия санкции. Той също така потвърди, че Анкара не иска да предприема мерки в отговор на санкциите на Москва.

„Няма да се застъпваме за ескалацията на кризата. Стараем се да спомогнем за това кризата да приключи в най-скоро време. В икономиката се получава така, че ако Русия прави стъпка, то и ние правим стъпка в отговор. По-нататък ще се наложи да се правят нови стъпки. Затова ние не искаме да предприемаме мерки и не искаме Русия също да го прави. Надявам се изобщо да не ни се налага да предприемаме мерки“, каза той.

Куртулмуш добави, че Турция ще намери нови пътища за износ на продуктите си.