Турция в паника: 96% по-малко руски туристи пристигат в Анталия!

Турция в паника: 96% по-малко руски туристи пристигат в Анталия!

Публикувано от:

Туристическият бизнес в турския средиземноморски курорт Анталия направо се сгромоляса. За първите пет месеца на годината броят на руските туристи там се е сринал с немислимите 96% – до едва 21 000 души, съобщава в. “Хюриет”, позовавайки се на данни от властите в провинцията. Причините са основно две – свалянето на руския бомбардировач и страховете от атентати.

Като цяло, около 1,5 млн туристи са дошли в Анталия със самолет за първите пет месеца на годината, което е с 42% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Най-много туристи в Анталия са дошли от Германия – 582 000, но спадът в сравнение с 2015 г. е 30%. Втори са холандците, но и при тях намалението е драстично – 33%. Пристигналите британци са 93 285 в сравнение със 116 464 за същия период на 2015 г.

Единствените, които са увеличили посещенията си, са украинците – около 90 000, с около 57% повече.

Броят на туристите в Турция през април удари 17-годишно дъно с 28% по-малко в сравнение със същия месец на 2015 г. Загубите за туристическата индустрия в страната се оценяват на около 15 милиарда долара.

Десетки хотели все още стоят затворени или ще отворят по-късно през сезона. Шефът на Турската асоциация на хотелиерите Осман Айък признава пред “Хюриет”, че броят на резервациите за лятото не дава надежди.

“Много хотели са затворени, не само в Анталия, а по цялото крайбрежие. Нивата на заетост са много ниски, между 20% и 30%, въпреки че цените са намалени с 50%. Собствениците на повече хотели просто отварят само един, за да намалят загубите,” казва той.