Турция може да затвори сирийската граница по искане на Русия

Заместник председателят на комисията по отбрана в руския парламент Виктор Водолацкий заяви, че по време на скорошната си работа с турска комисия от военни и дипломати е бил поставен въпросът за затварянето на сирийско-турската граница, пише „Известия“.

„Дадената среща е продължение на диалога между президента на Русия Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Бяха обсъдени стъпките по налагането на мирен живот в Сирия, а след това повдигнахме въпроса за затварянето на сирийско-турската граница, за да се спре потокът а терористи и оръжие. Така терористите ще бъдат лишени от помощ отвън. От своя страна ще предоставяме на Турция спътникови снимки на местата, през които преминава трафикът на оръжие и бойци“, подчерта депутатът.

Според вестника Турция вече разглежда подобна възможност с отчет на нормализацията на руско-турските отношения и на определените договорености, постигнати между президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, се очаква отговорът да е по-скоро положителен.

На 9 август в Санкт Петербург се състоя първата след сериозното захлаждане на отношенията срещу между двамата президенти. На нея бе обсъдена и сирийската криза. Ердоган заяви, че Анкара възнамерява да предприеме съвместни действия с Москва срещу тероризма.