Турски депутат обвини Анкара за убийството на 150 мирни кюрди

Турските правителствени войски са изгорили живи около 150 кюрди в провинция Сирнак. Това заяви депутатът от турската Демократичната партия на народите Фелекнас Уджа. По думите й военните продължават настъплението в югоизточната част на страната, а десетки граждани остават блокирани в подземните части на сградите си.

„В Цизре, в провинция Ширнак, около 150 души са изгорени живи в различни сгради от турски военни. Някои от телата са били обезглавени”, съобщи Уджа, цитирана от Sputnik, предаде „Блиц“.

Тя отбеляза, че всички жертви са били етнически кюрди. Труповете пък били толкова обгорели, че едва 115 от тях са разпознати. За да бъде установена самоличността на останалите, се е наложило да бъде взета ДНК проба.

Представителката на Демократичната партия на народите е уверена, че нахлуването на турските сили ще продължи да носи нови жертви в югоизточната част на страната. В мазетата на къщите в кюрдската провинция Диарбекир може да има 200 души. Хората се крият заради нахлуването на турските войски. Много от тях, в това число жени и деца, се нуждаят от медицинска помощ. Състоянието на някои е критично.

„Ситуацията в Диарбекир е ужасна. 79-и ден в Сур действа комендантски час. 200 човека се оказаха в капан в подземията. Турските спецчасти възпрепятстват спасяването му”, обрисува положението Фелекнас Уджа.

Членът на Националния конгрес на Кюрдистан Мераб Шамоев потвърди думите на депутатката, че над 100 кюрди са били изгорени живи. По думите му това за пореден път демонстрира лицето на турските власти и военни, показва „варварството им”.

Мераб Шамоев е уверен, че по този начин Турция се опитва да нахлуе на територията на Сирия и Сирийски Кюрдистан. А усложняващата се ситуация е добър предлог.

„Твърдението им, че това е извършено от сирийските кюрди, говори за това, че те трябва да нахлуят на територията на Сирия. Те се опитват да дискредитират кюрдите, да покажат, че те са терористи, камикадзета, но кюрдите не използват подобни методи. Ако воюват, те воюват срещу военните и то само в случай на самоотбрана”, поясни Мераб Шамоев.

През декември турските власти въведоха комендантски час в редица райони в югоизточната част на страната, населени с кюрди. В Сур уличните сблъсъци между военни и бойци на Работническата партия на Кюрдистан не стихват. По данни на Генералния щаб на Турция, от средата на декември в районите, в които се провеждат антитерористични операции, са ликвидирани над 900 кюрдски бойци. Въпреки това представители на прокюрдската Демократична партия твърдят, че в хода на операциите са загинали десетки мирни граждани.