Турският посланик в ООН: Москва избягва преки контакти с Анкара

Постоянният представител на Турция в ООН Халит Чевик заяви, че след инцидента с руския Су-24 през ноември, Москва се въздържа от преки контакти с Анкара на високо равнище, предаде РИА Новости.

В свое писмо, изпратено на 3 февруари дипломатът съобщава за „още едно нарушение на турското въздушно пространство от руски боен самолет“, извършено на 29 януари. Документът е обнародван в понеделник.

По-рано турското външно министерство заяви, че на 29 януари руски самолет Су-34 е нарушил въздушното пространство на страната. Представителят на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков заяви, че не е имало никакви нарушения на въздушното пространство на Турция от самолети на ВКС в Сирия и нарече твърденията на турската страна „голословна пропаганда“. Постоянният представител на Турция изпрати в Съвета за сигурност на ООН заявление от външното министерство на страната във връзка със събитията от 29 януари.

В писмото си Хелит Чевик отбелязва, че след този инцидент Турция също така е „била инициатор на телефонен разговор на ниво президенти“. „За съжаление, след инцидента на 24 ноември 2014 г. руската страна се въздържа от подобни преки контакти“, се казва в документа.

След заявленията на турското външно министерство на 29 януари, президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че Путин е „информиран за това желание на президента Ердоган“.

На 6 февруари прессекретарят на турския президент Ирбахим Калин заяви, че Ердоган се опитва да се свърже с Путин по телефона, но „руската страна не реагира“.