Туристи определиха Ермитажа като най-добрия музей в Европа и трети в света

Държавният Ермитаж в Санкт Петербург стана най-добрият музей в Европа и трети в света, според сайта TripAdvisor.

„Тази година Ермитажът повтори успеха си от 2014 г. и стана не само най-добрият музей в Русия и Европа, но и влезе в топ три на световните лидери. Победителите са определени по специално разработен алгоритъм, който отчита количеството и качеството на отзивите и рейтинга на музеите в различни държави по света на базата на данни, събрани в продължение на 12 месеца“, отбелязват от прес службата на музея.

В отзивите си за Ермитажа чуждестранните пътешественици посочват, че той е „една от основните причини да посетят Русия и Санкт Петербург“.

На върха на топ 10 на най-добрите музеи в света е музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк. Втори е Художественият институт в Чикаго, следван от Ермитажа.

Ермитажът е огромен дворцов комплекс и бивша парадна резиденция на руските царе. Построен е през втората половина на 18 в. по указ на дъщерята на Петър I Елисавета. Според замисъла ѝ той е трябвало да засенчи всички кралски дворци в Европа, което, според посетителите, е постигнато изцяло – толкова позлата, мрамор, скъпоценни и полускъпоценни камъни в интериора няма на нито едно друго място в света.

Ермитажът е и дом на велики художествени колекции – както царски, така и частни от цяла Русия. След Революцията през 1917 г. тук е отворен публичен музей, в който е представено културно наследство от цял свят – от най-древни времена до първата четвърт на 20 век.