Тръмп подкрепи идеята за съвместна борба с Русия срещу ИД

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че ако бъде избран за държавен глава, ще обмисли създаването на алианс с Русия срещу екстремистите от „Ислямска държава“ (ИД), предаде ТАСС.

„Ако се замислим върху това, нима няма да бъде забележително да подобрим отношенията си с Русия? Нима не е забележително да се обединим с Русия и да разгромим ИД?“, каза Тръмп на митинг в Северна Каролина.

На 19 юни в интервю за британския вестник Sunday Times и италианския Corriere della Sera милиардерът изрази увереност, че възстановяването на отношенията между Съединените щати и Русия ще бъде от полза за целия свят. „Мисля, че ние трябва да възстановим отношенията си. Смятам, че съгласието с Русия би било от полза за целия свят, и мисля, че би било полезно, ако ние се обединим, за да постигнем целите си в борбата с ИД“, каза Тръмп.

„Русия е супердържава. И смятам, че обединяването на усилията ни е нещо позитивно, а не негативно“, добави той. На въпрос, дали би поканил руския президент Владимир Путин във Вашингтон, Тръмп отвърна: „Не виждам никакъв проблем“.

По-рано, отговаряйки на въпрос на водещия на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум, Путин приветства изказванията на Тръмп по повод готовността за възстановяване на руско-американските отношения. В същото време Путин заяви, че Русия „ще работи с всеки президент на САЩ“.