Международен литературен фестивал

Третото издание на Софийския международен литературен фестивал ще започне с предварителната си програма на 25 ноември. Събитието ще даде начало на 19-дневен литературен маршрут сред книги, поетични (и не само) четения, срещи с автори, дискусии, музика, изложби, детска и кино програма.

Основната програма на фестивала, чийто фокус тази година ще бъде Иберийският полуостров, както ДУМА писа, стартира на 8 декември. В Мраморното фоайе на НДК публиката на най-голямото литературно събитие в страната ще има възможност да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия и с някои от най-забележителните български автори. Литературното пространство ще разполага с детски и прескът, книжарница, място за автографи и разговори с авторите. Темата „В кухнята на литературата“ ще съпътства основната програма на фестивала.
Дискусията „Съвременният български роман – употреби, експерименти, постижения (Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас)“, ще се проведе на 27 ноември в Литературен клуб „Перото“.

Всеки ден на фестивала ще започва със събития, свързани с детските книги. Кътът за най-малките читатели е замислен като живо пространство със собствена идентичност.
Селекция на Рада Якова от интересни художествени примери на испански и португалски корици на книги ще заема част от Мраморно фоайе.

Поредица от кино адаптации на литературни произведения, включително и на автори, участващи във фестивала, ще бъдат излъчвани от 8 до 11 декември в 14 ч.

 

Източник: „Дума“.