Традиционен събор събра за 15-ти път русофилите край язовир Копринка

/КРОСС/ Около 15 хиляди души се събраха и тази година край стената на язовир „Копринка“ за 15-я пореден път традиционен събор на приятелите на Русия в България. Тази година той е посветен на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и ще премине под наслов „Европа е по-силна с Русия“, съобщи за агенция КРОСС председателя на сдружението у нас Николай Малинов. На събитието присъстват и гости от братска Русия – Сергей Гаврилов – от Комисията за духовно развитие и  култура в Руската Дума, Александър Фоменко от Съюза на писателите. Приветствия към присъстващите на събора се получиха от партриарха, от президента Радев, от губернатора на Крим и много други съратници на идеята.

Организатори на събора са Национално движение „Русофили“, Координационният съвет „България – Русия“ и община Казанлък, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавната агенция по горите.

Срещата на русофилите в България по традиция започна с поклонение пред Паметника на свободата на връх Шипка. Конкурси, концерти, откриване, възстановяване и поддържане на паметници са сред дейностите на Националното движение „Русофили“. Днешният събор край „Копринка“ е кулминацията на проявите на движението, обобщи председателят му Николай Малинов. Пред насъбралото се множество той сподели идеята да бъде учредено международно русофилско движение.

„Тази идея е високо оценена в много страни по света, включително и в Русия, тъй като това, което ние правим, се забелязва, вижда, обръщат му внимание“, каза той.

„Любовта между българския и руския народи може да устои на всяка политическа буря, на всяко тенденциозно и злонамерено преиначаване на истината“, се казва в приветствието, което президентът Румен Радев изпрати до русофилите на „Копринка“:

„Благодаря на участниците в националния събор, че вече 15 години показват с присъствието си тук, че нищо не може да омаловажи значението на приятелските отношения между България и Русия и доказаната съпричастност между нашите два народа“.

Художествената програма с участието на български и руски артисти и състави продължи до 17 ч. Специални гости бяха Мими Иванова и голяма група изпълнители от Коми.

Съборът край язовир „Копринка“ е най-мащабното мероприятие на най-голямата неправителствена организация в България – НД „Русофили“, която днес наброява над 35 хиляди организирани членове и  има 226 клуба в цялата страна.

Инициативата принадлежи на българи, работили някога в Коми. През 2003 г. те се събират в околностите на София за първия събор, в който тогава се включват около 800 души.

През последните години проявата събира между 10 и 15 хиляди участници от цялата страна – хора, работили или учили в Русия, почитатели на руската култура, радетели за съхраняване на дружбата, традициите и паметта, които свързват двата народа, както и за развитие на сътрудничеството в перспектива.

Движение „Русофили“ и съборът край „Копринка“ са уникални по своя характер изяви на обичта и приятелството между два народа в конфронтационните условия на днешния несигурен свят. Всяка година тази уникалност привлича вниманието на редица чужди медии.

Представители на държавните институции и местните власти, депутати и политици от различни партии не пропускат събитието, което дължи привлекателността си, освен на всичко друго, и на своя надпартиен характер и патриотичен заряд.