Том Ханкс ще помогне на руски маратонец инвалид да направи околосветска обиколка

Том Ханкс ще помогне на руски маратонец инвалид да направи околосветска обиколка

Публикувано от:

Холивудският актьор Том Ханкс ще помогне на 68-годишния якутски маратонец с увредено зрение Пьотър Наумов да направи обиколка около света догодина, съобщава в. „Якутск вечерний”.

Наумов е решил да направи обиколката от 5000 километра в чест на Русия и параолимприйските игри.

Маратонецът ще стартира от Калининград към Европа, а след това ще се насочи към САЩ. По план бегачът трябва да изминава по 50 километра на ден.

Журналисти решиха да помогнат на Наумов в набирането на средства и написаха на Том Ханкс писмо с молба да заснеме клип с призив „Бягай, Пьотър, бягай!”. Актьорът се свързал с редакцията и съобщил, че ще направи нещо повече. Ханкс обещал, ако Наумов измине половината от маршрута, да го посрещне в Америка и да му помогне да се върне у дома.

За осъществяване на обиколката ще са нужни около 3,5 милиона рубли, но досега са събрани само 37 000. Те са за получаване на визи и за екипировка на Наумов.

През 2007 година Наумов пробяга разстоянието между езерото Байкал и Якутск и посвети постижението си на 375-тата годишнина от влизането на Якутия в състава на Русия. Тогава за 75 дни той преодоля 3175 километра.

През 2010 година Наумов пробяга 12 090 километра от Калининград до Владивосток. Маратонецът е поставял рекорди също през 2014 и 2015 година.