Товарният кораб ”Прогрес” бе успешно изведен в орбита

Руският товарен кораб „Прогрес М-28М“ беше изстрелян към МКС с ракета-носител „Союз-У“ от космодрума Байконур и беше изведен успешно на орбита. Това съобщиха за ТАСС от Центъра за управление на полети (ЦУП).

„Корабът се отдели нормално от третата степен на ракетата-носител“, заяви представителят на Центъра.

По думите му, на космическия кораб „Прогрес“ успешно са се разгънали антените за сближаване с МКС и слънчевите батерии. „Външните елементи от конструкцията се разгърнаха напълно“, каза представителят на ЦУП.

Именно на този етап – разгръщането на елементите от конструкцията на кораба – в края на април възникна извънредна ситуация с предишния товарен кораб.

Днешното изстрелване на товарен кораб към МКС е първото след двата инцидента– през април, когато бе изгубен руският кораб „Прогрес М-27М“ и юнската загуба на американския Dragon.

Очаква товарният космически кораб „Прогрес ” да се скачи с Международната космическа станция на 5 юли в 10.13 ч. московско време в автоматичен режим. Процесът в руския сегмент от станцията ще бъде контролиран от руските космонавти Генадий Падалка и Михаил Корниенко. В случай, че системата „Курс“ не сработи, скачването ще се осъществи от един от тях в ръчен режим.

Ракета „Союз-2.1а“ с „Прогрес“ излетя на 28 април. На същия ден стана ясно, че корабът се е оказал на орбита, различна от планираната, а връзката с него е изгубена. Сутринта на 8 май товарният кораб изгоря в плътните слоеве на атмосферата.

По-рано от Роскосмос съобщиха, че до аварията се е стигнало поради „непредвидено разделяне“ на третата степен на „Союз“ с „Прогрес“, а причината за това е разхерметизирането на двата резервоара – на окислителя и за горивото в ракетата.

Ръководителят на полета на руския сегмент от МКС Владимир Соловьов по-рано съобщи, че  Роскосмос планира да отложи завръщането на екипажа на МКС на Земята за юни. След това да бъде изстрелян товарен космически кораб „Прогрес“, а в края на юли към МКС да полети поредният екипаж.