Тилърсън: Взаимодействието с Русия е сред приоритетите на САЩ

Възобновяването на взаимодействието с Русия е един от приоритетите на новата администрация на САЩ.

Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън.

Той говори пред совите подчинение в Държавния департамент, като срещата бе проведени при открити врати.

„Следващата приоритетна област е възобновяване на взаимодействието с Русия. Разбира се, те (руснаците) са част от взаимодействието в Сирия“, каза ръководителят на американската дипломация. Той припомни посещението си в Москва на 11-12 април, когато изрази мнението, че отношенията между Русия и САЩ се намират „на най-ниско равнище след Студената война. Тази гледна точка той споделил и с Владимир Путин. „Той не изрази несъгласие. Вдигна рамене и кимна в знак на съгласие“, каза Тилърсън. Според него руско-американските връзки засега „се влошават“. Но „двете най-мощни ядрени държави в света не могат да имат такъв род отношения. Трябва да променим това“, заяви държавният секретар. В тази връзка той сподели, че Русия и САЩ предприемат „редица усилия, за да стабилизират преди всичко отношенията“.

Новият механизъм за съвместна работа

Тилърсън напомни, че Москва и Вашингтон решиха да създадат двустранна работна група по проблемните въпроси в отношенията между страните. От американска страна ще я оглави зам-държавният секретар по политическите дела Томас Шенън, който в момента е първи заместник-държавен секретар, съобщи Тилърсън. Както се изрази държавният секретар, Шенън и другите участници в групата ще се опитат да решат част от въпросите, „които са буквално дразнители в отношенията, пречат дори в поддържането на един вежлив диалог. „Работим върху това напрегнато“, увери Тилърсън.

Започва се със Сирия

Той сигнализира, че Вашингтон смята сирийската криза за първата сфера, в която взаимодействието може да покаже перспективи за развитие на американо-руските отношения. „Може ли да постигнем спиране на огъня, което да се запази достатъчно дълго и да ни позволи да задействаме мирния процес“, така държавният секретар посочи целта в съвместната работа на САЩ и Русия в Сирия.

„Не искам да казвам, че сме направили отличен старт в тази сфера, защото се намираме на най-ранните етапи“ (на взаимодействие), заяви Тилърсън.

„С министъра на външните работи Лавров ще имам двустранна среща в Аляска идната седмица в рамките на Арктическия съвет. Нашите президенти ни заръчаха да разработваме това и да видим какво може да постигнем“, продължи държавният секретар. На 10-11 май във Феърбенкс ще се проведе среща на външните министри на страните участнички в Арктическия съвет.

Тилърсън добави, че при взаимодействието с руското Министерство на външните работи в Сирия, Държавният департамент на САЩ ще се придържа към „тясна координация“ на действията с Пентагона и „съюзниците (на САЩ) в региона“, тоест в Близкия изток. „Искаме те да знаят с какво се занимаваме, защото ще ни е потребна тяхната подкрепа“, заяви Тилърсън.

Така че по взаимодействието със Сирия ни предстои много работа“, обобщи той.

Източник: БГНЕС