Телефонният разговор между Путин и Тръмп предизвика паника в Брюксел

Телефонният разговор между президента на Русия Владимир Путин и избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп положи началото на „нова ера“ в американо-руските отношения и предизвика паника сред лидерите на ЕС, пише Daily ExpressПо думите на самия Тръмп той ще следи лично  процеса по сближаване на двете съперничещи си някога свръхдържави. В хода на разговора републиканецът обещал по-тясно взаимодействие с руския лидер по международните въпроси, демонстрирайки по този начин значителното затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, отбелязва РИА „Новости“, като цитира изданието.Този телефонен разговор, явно носещ топъл и поверителен характер, доказва, че Русия окончателно е излязла от мъглата и сега заема водещо място на международната арена, подчертава авторът на статията.

Подобно развитие на събитията не може да не тревожи Брюксел, който все повече се опасява, че новата американска администрация ще зареже европейската политика на заден план. Лидерите на ЕС разбират, че укрепването на връзките между Москва и Вашингтон не вещае нищо добро за привържениците на антируската линия, пише изданието.

Доказателство за страховете на Брюксел са нападките срещу Тръмп, които се засилиха след обявяването на резултатите от американските избори. Например председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че избирането на магната на поста държавен глава на САЩ „представлява заплаха за глобалната сигурност“. Впрочем, Евросъюзът трябва да се подготви за най-лошото: ако след встъпването на Тръмп на поста САЩ променят официалната си позиция по Крим, то в отношенията между Вашингтон и Брюксел ще настъпи труден период, заключава авторът на статията.

Източник:“Руски дневник“