Тайните музеи на Москва: 7 галерии на изкуството, които трябва да посетите

Автор: Олег Краснов.

Руски дневник“ подбра няколко галерии на изкуството, които обикновено не се появяват в пътеводителите. Освен Пушкинския музей за изящни изкуства, Третяковската галерия и Кремъл, има още доста фондации, които канят и организират международни изложби в Москва.

1. Културен фонд „Екатерина“

Снимка: Алексей Филипов / ТАСС

Тази триетажна изложбена зала в самия център на Москва, на площад „Лубянка“, е достатъчно голяма, за да приюти две или повече изложби едновременно. Основателите, Владимир Семенихин и неговата съпруга Екатерина, са много известни колекционери и меценати, които живеят повечето време в Монако и Франция. Френското влияние върху двойката често намира израз в изложбите, показвани от тяхната фондация. Те често включват ретроспекции на такива герои на съвременното изкуство като Анет Месаже и Жан-Марк Бустаманте. Изложби, пътували много, като „Годините на Грейс Кели: принцесата на Монако“ и „За акулите и хуманността“, също са гостували на Фондация „Екатерина“. Центърът често организира и изложби на руското изкуство от 20-и век – от периода преди войната до съвременни майстори.

2. Фонд за изкуство „Стела“

Снимка: Валерий Шарифулин / ТАСС

Стела Кесаева, собственичка на фонда, е също колекционер и импресарио. През последните шест години тя е била член на комисията в руския павилион на Венецианското биенале. Тя е главният международен поддръжник на легендарното московско движение на концептуалистите и е пътувала по цял свят – от Виена до Ню Йорк, за да помогне на тези артисти да бъдат по-добре опознати. Творбите на ранните артисти концептуалисти от Иля Кабаков и Юрий Алберт до Вадим Захаров и Ирина Нахова сега могат да се видят във фонда.

3. Център за фотография „Братя Люмиер“

Снимка: Иля Питалев / РИА „Новости“

Тази някогашна галерия за продажби, специализирана за съветски и руски фотографии, се разрасна до голям културен център. Днес изложбеното ѝ пространство е разположено в клъстера за изкуство на „Красный октябрь“ („Червеният октомври“), до който може да се стигне по моста на храма на Христос Спасител. Там са показани творби на руски и международни майстори от Наум Грановски и Емануил Евзерихин до Елиът Ървит и Арнолд Нюман. Освен изложби, в галерията се организират концерти и четенията, представят се и майстори на фотографията.

4. Институт за руско реалистично изкуство

Снимка: Кирил Калиников / РИА „Новости“

Този нов музей отвори врати през 2011 година, като в началото бе частната колекция на бизнесмена Алексей Ананиев. Основната част на колекцията първоначално включва произведения на творци от стила „строги икономии“ (края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век) и така наречените социалистически реалисти, които пропагандират за системата на съветския комунизъм след Октомврийската революция от 1917 година. Сред представените в тази галерия художници са получилите международно признание, като Исак Бродски, Александър Дейнека и Гелий Коржев.

5. Център МАРС

Снимка: Център МАРС

Това е един от най-старите съвременни центрове за изкуство в Москва, който показва собствена колекция. През последните години центърът проявява засилен интерес към дигиталните технологии и неговите куратори организират нови международни мултимедийни изложби на всеки два месеца. Жоани Льомерсие, Гийом Мартен, Таками Накамото, Константин Кудяков и художниците от Фонд и музей Пино Паскали (Pino Pascali Foundation and Museum) са сред участвалите в проектите на центъра. Центърът също стана инициатор на лаборатория, в която художниците работят върху развитието на собствената си техника.

6. Фонд IN ARTIBUS

Снимка: Фонд IN ARTIBUS

Инна Баженова, основателка на фонда, е колекционер, меценат и собственик на изданието The Art Newspaper, което е сред водещите в света за изкуствоведски публикации. Интересите ѝ са много широки и колекцията ѝ отразява това, представяйки италиански и холандски майстори наред с френски импресионисти и съвременни художници. Програмата на фонда е също толкова многостранна. Първата изложба на фонда представи руския Моранди – Владимир Вайсберг (зимата на 2014-а) и бе последвана от архитектурни фотографии на Юрий Палмин и изисканите офорти на Жак Кало.

7. Център за съвременно изкуство „Винзавод“

Снимка: Владимир Песня / РИА „Новости“

Първият клъстер за изкуство в Москва, помещаващ се в бивша индустриална сграда, е дом за няколко съвременни галерии, художествени студиа и компании, които по един или друг начин са свързани със света на изкуството. Много разнообразни събития се организират тук всеки ден: от съвременни изложби, четения и кинопрожекции до музикални фестивали и театрални постановки.