В тазгодишния „Безсмъртен полк“ се очаква участието на 24 млн. души в цяла Русия

Организаторите на проекта „Безсмъртния полк“ очакват в тазгодишната акция да се включат до 24 млн. души в цяла Русия, като броят на участниците в нея ще бъде двойно по-голям от миналата година. Това заяви в ефира на радио „Говорит Москва“ съпредседателят на движението Николай Земцов, предаде ТАСС.

„Ако говорим за сухи цифри, то миналата година участваха 12 милиона. Тази година се очаква участниците да са два пъти повече. В Москва, мисля, че ще се съберат над милион“, каза той, като поясни, че тези изводи са направени въз основа на броя на постъпилите обаждания и заявки.

Ще бъдат поправени и пропуските, допуснати миналата година, подчерта още Земцов. Шествието ще бъде съпровождано с музика и за участниците ще бъде осигурена питейна вода.

„Безсмъртният полк” е гражданска инициатива под формата на шествие, по време на която хората носят портрети на свои роднини, участвали във Втората световна война. Акцията се провежда в Деня на Победата в Русия и още 36 държави по света.

Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

В съвременния си вид акцията е инициирана през 2007 г. в Тюмен. Тогава председателят на съвета на ветераните Генадий Иванов организира шествие под надслов „Парад на Победителите“, на който хората преминават по главната улица на града с портрети на свои роднини, участвали във Втората световна война.

Начинанието в Тюмен, инициирано от Генадий Иванов, бързо се разпространява и в други руски региони и две години по-късно „Парад на Победителите“ се провежда и в Казан, Кемерово и Новосибирск – в почти 20 региона в Русия.

През 2010 г. по инициатива на заместник-кмета на Москва Людмила Швецова шествие с портрети на ветерани от войната се провежда за първи път и в руската столица.

Официалната дата на зараждането на „Безсмъртния полк“ се счита 9 май 2012 г., когато по време на честването на Деня на Победата в Томск се провежда първото шествие. Инициатори на акцията са служителите на местната телевизионна компания „ТВ2“. Дебютната акция привлича над шест хиляди души, които носят повече от две хиляди снимки на свои роднини.

През 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света.

Миналата година шествието се провежда в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с руския президент Владимир Путин, който носи портрета на баща си – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

Днес инициативата се провежда във Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария и Абхазия.