С помощта на Русия Асад напредва в Алепо

Сирийската армия и бойци на кюрдските сили за самоотбрана проведоха успешна операция в северозападната част на Алепо, съобщиха за РИА-Новости от опълчението, предаде БГНЕС.

Те сломиха съпротивата на терористите и освободиха промишлената зона Шкейф, „по този начин ние изтласкахме вражеските сили още по-далеч от северния път за снабдяване на Алепо“, разкри източник от опълчението. Правителствените сили и кюрдите щурмуваха от две страни. Сега се извършва прочистване на сградите от остатъци на терористите.

Изтласкването на терористите от Шкейф стана възможно след освобождаването на болницата Кинди и палестинския лагер Хандарат, също в северозападната част на Алепо. Те се намират съвсем близо до северния път за снабдяване на града. Сирийската армия контролира около половината от града, наричан още северната сирийска столица.

На 12 септември командването обяви за началото на военна операция по освобождаването на Алепо от терористи. С помощта на руската авиация сирийската армия напредна в северната част на града и е приближила до 4 предградия, държани от опозиционните сили, предаде на свой ред АФП. През нощта руски самолети извършиха десетки въздушни удари, твърди Сирийският център за правата на човек, базиран във Великобритания. Ако правителствените сили завземат четирите квартала, сирийската опозиция ще остане раздробена на малки групи, действащи в източната част на Алепо.