С едно копче руската полиция изключва двигателите на бегълците на 4 колела

Нов ъпгрейд (подобрение) на сегашната система за спешно реагиране при пътни произшествия ЕРА-ГЛОНАСС ще осигурява по-добър контрол над руските пътища, пише вестник „Известия“, цитиран от fbr.bg.

Русия ще започне да инсталира системата на всички нови автомобили в Русия, Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан от следващата година. В момента ЕРА-ГЛОНАСС изпълнява само основната си функция – да изпраща радио сигнал с точните координати на пътнотранспортното произшествие и да поддържа стабилна радио комуникация между пътниците и диспечера на спешния телефон.

Скоро обаче тя ще позволи на руската полиция и да контролира дистанционно всяко превозно средство, оборудвано с бордовата система. Властите ще могат да изключват двигателя на колата чрез сателит или мобилен телефон и да следят движението на автомобила.

„Това означава, че вече няма да има нужда нарушителите, които например навлизат в насрещното платно, да бъдат хващани на местопрестъплението. Цялата тази информация ще се пази в сървъра на ЕРА-ГЛОНАСС“, пише още руският вестник.

ЕРА-ГЛОНАСС използва както спътниково позициониране, така и мобилни комуникации, за да осигури незабавна помощ на шофьорите в случай на катастрофа или извънредна ситуация.

Системата следи вградени в автомобила сензори за събития като отварянето на въздушните възглавници, след което автоматично предава информация за местоположението на колата и подава сигнал с помощта на спешен телефон.

Вграждането на системата в автомобилите ще даде възможност те да бъдат контролирани дистанционно, както и да се изключва двигателя през сателит или мобилна мрежа.